A héten újra bekeményítettem paleo terén, és így a reggeliknél is visszaálltam a sajt-sonka-kolbász verziókra. Csakhogy a páromat kértem meg, hogy vegyen nekem szeletelt sajtot, amit ő hatalmas buzgalommal meg is tett. Ennek köszönhetően hazaállított vagy nyolc féle trappista sajttal, amiből három minősége (Reál saját márkás termékek) enyhén szólva sem közelítette meg a trappista fogalmát, tömbösített krémsajszerűség volt. Persze keményebb, hisz szeletelték, de számomra nem ez a trappista sajt. Kidobni persze nem volt szívem, ezért félretettem őket, hogy majd hétvégén készítek egy lepényt aminek a tetejére pont jó lesz. A héten aztán bevillant a spenót is - milyen régen ettem már, és régen nagyon sokszor készítettem spenótos rizst, amihez szintén sok-ok sajt párosult, ezért kiötlöttem ezt a spenótos-tojáslepényt. Ma reggel pedig míg készülődtem gyorsan el is készült. Egy ilyen hűvös-esős reggelen jól esik egy kis meleg reggeli, no és a sütő melege sem elhanyagolható szempont :). Fotó sajnos most nem lesz még, mert valamiért nyár óta nem tudok feltölteni. :(
Hozzávalók
25 dkg spenót (én a mirelitből a durvára vágottat szoktam használni), 2 tojás, fokhagyma, sajt, 6-8 ek liszt (én most gluténmentes zablisztet használtam, de szezám liszt is jó).
Elkészítés
A két tojást jó habosra felverjük (ez fontos, mert ettől kicsit lazább lesz a tészta), fűszerezzük (só, bors, szerecsendió, fokhagyma), majd belekeverjük a kiolvadt spenótot. Ezután hozzáadunk 6-8 ek lisztet (amennyit felvesz, hogy sűrűbb tésztát kapjunk), és belereszelünk egy kis sajtot is.
Ha valaki kevésbé zölden szereti, akkor természetesen növelheti a tojás-liszt mennyiségét (ez esetben én tennék még bele sütőpor félét, hogy kicsit lazítsa a tésztát). Én szeretem ha érezni benne a spenótot ízben és állagban is, ezért nekem ez az arány megfelelő.
Sütőpapírral kibélelünk egy kissebb tepsit, belesimítjuk a tésztát, majd a tetejére is reszelünk még sajtot. Kb. 50 perc alatt sül készre.
Kiegészítés
Mivel ez a tészta igencsak a hagyományos galuskára hajaz, ezért forró vízbe is ki lehet szaggatni, melyre sajtot lehet reszelni. És máris kész egy gyors ebéd :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése