2014. május 11., vasárnap

Kacsasült karfiolpürével

Mivel a gastroyalnal jövő hétre se találtam olyan ételt ami fogamra való lenne, ezért kénytelen vagyok főzni. Persze ennél nagyobb bajom sose legyen J. Készült hát sült kacsacomb karfiolpürével, és mivel találtam itthon két édesburgonyát is, így arra gondoltam abból curry lesz csirkével. Még tavaly nyáron ettünk ilyet Angliában, és nagyon ízlett, így a párom is áldását adta rá. Elsőként tehát a kacsacomb receptje.

Hozzávalók:
4 db kacsacomb (én ezt a Lidl-ben szoktam venni, mert ott lehet kapni fiatal kacsa combját, ami nem annyira zsíros), só, bors. A karfiolpüréhez 1 fej karfiol, 1,5 teáskanál szerecsendió reszelve, só, bors.

Elkészítés:
A tál aljába teszünk egy kis sót és frissen darált borsot, melyre rátesszük a megmosott húst. A tetejét is sózzuk, borsozzuk, majd öntünk rá egy kis vizet. Mivel én ropogósabban szeretem a húst is, ezért én nem vagdosom be a bőrt, hogy ne száradjon ki amikor grillezem. A fiatalabb állatoknak vékonyabb a bőre, ezért majdnem olyan mintha csirkét sütnénk.
Ezután lefedve (fedővel vagy alufóliával, de sütőzacskóban is lehet, készítettem már úgy is) mennyiségtől függően 1-1,5 órát pároljuk 175 fokon. Ezalatt szépen megpuhul, és elegendő zsiradék sül ki belőle, hogy a fedőt levéve szépen megpirítsuk. Én azt szeretem amikor kicsit a hús is ropogósabb, de nagyon figyelni kell, hogy ne száradjon ki, ezért mikor már kezd pirulni a hús én meg szoktam kétszer is fordítani, hogy mindenhol át tudjon sülni, de azért ne legyen száraz!

Közben a karfiolt nagyobb darabokra szedem, és felteszem sós vízben főni. Nagyon gyorsan megpuhul, ekkor szűrőbe teszem és alaposan lecsöpögtetem. A rózsák között ugyanis benne tud maradni a víz, és akkor összetörve eléggé víz ízű lesz a püré. Botmixerrel összetöröm, hozzáadom a szerecsendiót és a borsot, és ha szükséges, akkor még sózom is kicsit. Én nem teszek bele már semmit, de lehet még esetleg sajtot is reszelni bele. De mivel nem annyira száraz mint a burgonya, így nem igényel se vajat, se tejet. Ezek nélkül is pont jó az állaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése