2013. június 2., vasárnap

Citromos keksz

Mivel a falat tudnám kaparni egy kis édességért, de a cukor tiltólistán van, ezért úgy döntöttem engedményeket teszek, és sütök magamnak valamit. A héten addig kutattam a neten, míg végre sikerült gluténmentes zablisztet találnom. A zab ugye kompromisszumosan paleo, és alapvetően gluténmentes is lenne, hacsak nem azokban a malmokban dolgoznák fel ahol a többi gabonát is. Ennek köszönhetően befertőzik, és innentől már problémás a fogyasztása. Na ezt most sikerült feloldanom, és horror áron (1300 Ft 450 g) beszerezni három csomagot. Terveim szerint az egyiket az anyósomnak adom, hogy süssön nekünk sajtos kockát amit szokott (így legalább úgy érzi segítségünkre van), a másodikból vajas kiflit szerettem volna, de sajnos csúfos véget ért a próbálkozásom, mivel a tészta nem akart megkelni, így a kukában landolt legnagyobb bánatomra. A harmadikból pedig valamilyen édes kekszet terveztem, amit majd jövő héten is el tudok vinni magammal. Mivel a citromos sütemény gondolata nagyon befészkelte magát az agyamba, ezért ez a kiindulási alap. A reggeli bevásárlás során legnagyobb meglepetésünkre a Lidlben találtunk bio citromot (aminek nem kezelték vegyszerekkel a felszínét, így nyugodtan le lehet reszelni a héját), így már minden hozzávaló adott volt, hogy elkészülhessen a nagy mű J. A friss citromnak köszönhetően a választásom végül erre a receptre esett, és nem okozott csalódást. Kicsit módosítottam az összetételén, így állt össze a következő recept.
Hozzávalók:
450 g gluténmentes zabliszt, 250 g mandulaliszt, 3db citrom, 1 cs gluténmentes sütőpor, 250 g xilit,  450 g vaj, 1 ek vanília kivonat (vagy vaníliarúd kikapart belseje), 2 db tojás, só
Elkészítése:
A három citrom héját releszeljük, majd kifacsarjuk a levét. A citromlét feltesszük főni, és ha már melegszik beleteszünk 250 g vajat. Ha feloldódott, és éppenhogy felforrt, akkor lezárjuk, és kihülésig kevergetjük. A maradék vajat elkeverjük a xilittel és a sütőporral, majd hozzáadjuk a citromos vajat, a tojásokat és a vaníliát, majd legvégül a mandula és zablisztet. Nekem elég puha lett a tészta, szerintem több szárazanyagot is felvett volna, de csak ennyi volt otthon. 1 órára betettem tálban a hűtőbe, majd sütőpapírra kiskanállal kis halmokat rakosgattam. Mivel a hő hatására a vaj megolvad, ezért a halmok szépen ellapulnak. Ezért fontos, hogy hagyjunk ennek helyet, másrészt nem kell lelapogatni a tésztát, mivel magától megolvad. 180 fokon nekem 18 percet sült egy tepsi. Próbáltam egyszerre kettőt is betenni, de nem volt nyerő az ötlet, ezért egyesével rakosgattam be. Mivel sülést követően is nagyon puha még a tészta, ezért célszerű várni a csomagolásával, mert a dobozban hajlamosak egymáshoz ragadni. Kb. 80-100 db lesz ebből a mennyiségből. Én sajnos nagyon türelmetlen voltam, ezért már nyersen is ettem a tésztából, és az első tepsi is gyorsan elfogyott, ezért nem tudok pontos darabszámot megadni. De tényleg nagyon finom!!! A vaj és a zabliszt miatt azonban csak kompromisszumosan paleo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése